Eten bereiden, drinken en sanitair

Eten en drinken

Bij bijna alle evenementen kunnen bezoekers iets eten en drinken. Dat wordt vaak klaargemaakt en verkocht vanuit tijdelijke voorzieningen, zoals mobiele taps, foodtrucks, marktkramen en snackwagens. Daar zitten risico’s aan. Als je bijvoorbeeld geen stromend water hebt of voedsel verkeerd bewaart, heb je kans op voedselinfecties. Tref daarom de juiste maatregelen.

Barbecues

Het is natuurlijk heel gezellig om met buren, vrienden of familie te genieten van al het lekkers van de barbecue. Helaas gaat het soms wel eens mis: er ontstaat brand of mensen lopen brandwonden op. Om een barbecue veilig te laten verlopen, moet je rekening houden met een aantal veiligheidsvoorschriften.

Gas, Stroom en gebruik van brandstoffen

Je kunt een evenement op verschillende manieren voorzien van stroom. Steeds vaker worden er accu’s gebruikt, waardoor er nieuwe risico’s ontstaan. Daarnaast gebruikt men benzine of diesel voor stroomaggregaten en gas om eten klaar te maken. Neem maatregelen om die voorzieningen veilig te kunnen gebruiken.

(Tijdelijke) sanitaire voorzieningen, schoonmaak en afvalverwerking

Bij evenementen wordt vaak tijdelijk sanitair geplaatst, zoals dixies, krosurinoirs, toiletwagens, enz. Soms wordt er gewoon gebruikgemaakt van sanitair dat er al is, bijvoorbeeld van horeca in de buurt. Onder sanitair verstaan we niet alleen de toiletten zelf, maar ook de plekken om je handen te wassen. Voor de hygiëne en veiligheid van bezoekers en deelnemers, moeten deze sanitaire voorzieningen aan bepaalde voorwaarden voldoen. Dat geldt ook voor de afvalverwerking van bijvoorbeeld etensresten en afvalwater.