Water en de aanleg van watervoorzieningen
De aanleg van een tijdelijk waterpunt
Bij evenementen kan het nodig zijn dat je een tijdelijk waterpunt aanlegt, omdat er geen vast waterpunt is. Dat water kun je dan bijvoorbeeld gebruiken als spoelwater voor de bar, om eten en drinken mee te bereiden, als drinkwater, om handen te kunnen wassen, om te kunnen douchen, om schoon te maken, als spoelwater voor de toiletten, enz. Je moet je bij de aanleg van een tijdelijk waterpunt aan een aantal regels houden en de juiste maatregelen treffen.
Legionellapreventie
Organiseer je een evenement waarbij je een tijdelijk waterpunt aanlegt? En komt er dan waternevel vrij door bijvoorbeeld douches of bubbelbaden? Dan is er een verhoogd risico op een legionellabesmetting en ben je verplicht om maatregelen te treffen. Dat noemen we legionellapreventie. De organisator van het evenement is daarvoor verantwoordelijk.
Evenementen in niet gecontroleerd natuurwater zoals Obstacle of Survival Runs
Het kan zijn dat je een evenement organiseert in natuurwater dat niet wordt gecontroleerd zoals (polder)sloten, meren of havens. Denk aan evenementen als obstacle runs, cityswim wedstrijden, of mudruns. Natuurwater geeft een verhoogd risico op overdracht van infectieziekten. Door ziekmakende bacteriën of virussen kunnen gezondheidsklachten optreden. Ook om de veiligheid van de deelnemers niet in gevaar te brengen moeten maatregelen genomen worden. Als organisator ben je verantwoordelijk voor een goed en veilig verloop van het evenement.
Tijdelijk zwembad
Wanneer bij een evenement een voor deelnemers of bezoekers toegankelijk zwembad, bubbelbad, hottub of iets dergelijks wordt geplaatst dan is er sprake van een tijdelijk badwaterbassin. Er gelden voorschriften voor de hygiëne van waterbassins. De organisator van zo’n evenement is hier verantwoordelijk voor.